Retkikohteet ja reitit
klikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesi
Avaa kohde karttasivulla

Ilkonsaari

Ilkonsaari sijaitsee Suur-Saimaalla selkien keskellä. Saaressa on kaksi retkisatamaa, kalliorantainen eteläpään ranta ja hiekkainen lahti keskiosan kannaksella. Ilkonsaaren nähtävyyksinä ovat ortodoksiset tsasounat.

Sijainti

Lappeenrannan seutu > Taipalsaari > Saimaa

Ajo-ohje

Ilkonsaareen pääsee vain vesitse. Saareen meno edellyttää suurten selkien ylitystä, joten erityisesti kanootilla liikuttaessa tulee seurata säätilan kehittymistä.

Koordinaatit

Reitin lähtöpiste: (61.20986,28.29683)

Kuvaus

Suurten selkien keskellä sijaitsevista Ilkonsaarista suurin kuuluu virkistysaluesäätiölle.

Ilkonsaaren maasto on hyvin vaihtelevaa: etelä- ja pohjoispää ovat kivistä ja kallioista kuivaa kangasmetsää, kun taas keskiosa on alavampaa tuoretta kangasmetsää. Molemmissa on retkisatamat palveluineen (grillikatokset, käymälät, jätehuolto).

Eteläpää
Isolla veneellä on paras tulla saaren eteläpään jyrkkään kalliorantaan, jossa on muutamia kiinnityslenkkejä ja poijut. Tuulen suuntaa ja voimakkuutta on seurattava tässä paikassa!

Keskiosa (itäpuolelta)
Pienemmät veneet pääsevät saaren keskiosassa itärannalla sijaitsevan hiekkarannan laituriin, jonne mentäessä on varottava kiviä saaren koillispuolella (merikartassa) ja merkittyä kiveä laiturin edustalla. Laiturin luona syväys on matalan veden aikaan alle 1m.

Keskiosan hiekkarannalle voi rantautua myös kanootilla molemmille puolille saarta. Pohjoispään lahti itäpuolella soveltuu myös kanooteille.

Polku
Ilkonsaaressa on noin 1,5 km pituinen helppokulkuinen polku saaren pituussuunnassa (matka ilmoitettu yhteen suuntaan).

Skiittasaari
Ilkonsaari on myös Skiittasaari. Saimaan Skiitat ry:n toimesta saaren pohjoispäähän on rakennettu kolme ortodoksista kappelia eli tsasounaa. Ne löytyvät polun varrelta keskiosan venelaiturilta saaren länsirantaa pohjoispäähän päin. Kappeleita on suunniteltu rakennettavan lisää tulevina vuosina.

Palvelut

 
kuivakäymälä kuivakäymälä
melonta melonta
nuotiopaikka nuotiopaikka
nähtävyys nähtävyys
näköalapaikka näköalapaikka
rantautumispaikka rantautumispaikka
sekajäte sekajäte
uintipaikka uintipaikka
veneily veneily