Retkikohteet ja reitit
klikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesi
Avaa kohde karttasivulla

Kruununpuiston ja Ivoniemen luontopolut

Imatran Kruununpuisto on Suomen vanhin suojelualue, nykyisin siitä on jäljellä ns. Muinaisuoman ja Imatrankosken voimalaitoksen jäävä alue. Ivoniemeksi kutsutaan Vuoksen vanhan uoman ja voimalaitoksen väliin jäävää niemeä.

Sijainti

Imatran seutu > Imatra > Imatrankoski

Etäisyydet

35 km Lappeenrannasta

Ajo-ohje

Luontopolut sijaitsevat Imatrankoskella muinaisuoman ja voimalaitoskanavan välisellä alueella. Poluille pääsee parhaiten Imatrankosken siltojen välillä olevalta P-alueelta läheltä, osoite Ylisyöksy 1.

Koordinaatit

Reitin lähtöpiste: (61.16870,28.77500)

Kuvaus

Vuonna 2015 valmistunut Kaupunkipuro jakaa Muinaisuoman ja Ivoniemen polut kahteen erilliseen osuuteen, sillä puron ylitys onnistuu vain lähtöpaikan läheisyydessä. Polkujen varrella tauluissa kerrotaan alueen geologiasta, historiasta ja luonnosta.

Kruununpuisto on Suomen ensimmäinen luonnonsuojelualue, joka perustettiin kuuluisan Imatrankosken ympärille vuonna 1842. Kruununpuiston ja Ivoniemen luontopolut sijoittuvat Imatrankosken voimalaitoskanavan ja vanhan uoman väliin siten, että Kruununpuiston polulla näkee parhaiten kuivan muinaisuoman ja Vuoksen syntyvaiheessa muodostuneet hiidenkirnut, kun taas Ivoniemen polku käy aivan ns. Ivoniemen niemen kärjessä, josta on hyvä näkymä voimalaitoksen alakanavaan sekä Vuoksen alajuoksun suuntaan.

Kruununpuiston ja Ivoniemen luontopolut vievät Vuoksen syntyhistoriaan yli 5000 vuoden taakse: polun varrella näet ennen rotkouoman syntyä muodostuneita hiidenkirnuja. Uudemmat vesiväylät polun varrella ovat Imatrankosken voimalaitoksen kanava 1920-luvulta ja Imatran kaupunkipuro vuodelta 2015. Polkujen rasteilla kerrotaan alueen geologiasta, historiasta, luonnosta ja ihmisen toiminnasta. Polku kulkee loppupäässä heinikkoisilla alueilla, ja joitakin muutenkin vaikeakulkuisia maastokohtia on, joten kunnon ulkoilujalkineet ovat tarpeelliset, vaikka aivan kaupungin keskustassa ollaankin.

Reittiluokitus

 
vaativa reitti vaativa reitti

Palvelut

 
luontopolku luontopolku
nähtävyys nähtävyys