Retkikohteet ja reitit
klikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesi
Avaa kohde karttasivulla

Haikkaanlahden retkeilyreitti

Saimaan saariston metsäluontoon ja taipalsaarelaiseen kulttuurimaisemaan voi tutustua jalan merkittyä reittiä pitkin Haikkaanlahdella. Noin 20 km pituisella reitillä menee päivä ellei kaksikin. Oikomalla reittiä voi lyhentää. Reitin merkinnät ovat pa

Sijainti

Lappeenrannan seutu > Taipalsaari > Haikkaanlahti

Etäisyydet

25 km Lappeenrannasta

Ajo-ohje

Lappeenrannasta Taipalsaaren kirkonkylän läpi tietä 408 Vitsain risteykseen. Reitti lähtee urheilukentältä. Reitille on myös muita mahdollisia lähtöpaikkoja (suurenna karttaa: P-paikat).
Osoite: Vitsaintie 1

Koordinaatit

Reitin lähtöpiste: (61.18339,27.99831)

Kuvaus

Haikkaanlahden retkeilyreitti sijaitsee Kirkkosaarella, jossa on myös Taipalsaaren kuntakeskus eli kirkonkylä. Reitti kiertää Haikkaanlahden, Liukkolan, Telkkälän ja Kurenlahden kylien kautta. Lähtöpaikka on Haikkaanlahden urheilukentällä, Savilahden ja Vitsaintien risteyksessä.

Reitin voi kiertää kumpaankin suuntaan, mutta suositeltava kiertosuunta on vastapäivään. Kartan avulla reitistä voi valita pienemmän osuuden.
Lähtöpaikalta Riutanlaavulle on reittiä pitkin 6,9 km ja Kurenlaavulle 4,8 km.

Reitin varrelle mahtuu monimuotoista Saimaan saaristoluontoa. Polku kulkee suurelta osalta kangasmaastossa, männikköisillä ja kallioisilla mäillä, välillä tuoreemmissa notkoissa ja myös kosteita suopaikkoja saa kokea. Kulttuurimaisema peltoaukeineen tuo vaihtelua, ja järvinäkymät saaren eri puolille etelä- kuin pohjoisosassa reittiä virkistävät kulkijan mieltä. Metsät ovat eri ikäisiä talousmetsiä, jossa metsänhakkuut paikoitellen avartavat maisemaa.

Reitin varrella on kaksi laavua, Riutan laavu Riutanniemessä lähellä Pien-Saimaan rantaa ja Kurenlaavu Telkkälässä. Reitti on kuljettavissa ulkoilukengillä kuivalla säällä, mutta sateisina kausina reitti voi olla paikoin märkä.

Haikkaanlahden reitin varrelle jäävän Torton kosteikon laidalla sijaitsee vuokrattavissa oleva maja. Tilavan majan varustuksiin kuuluvat tulipaikka, puuhella sekä pitkät penkit. Majasta löytyvät myös koukut riippumaton ripustamista varten. Lisävarusteita saa tarvittaessa. Erillisestä ulkorakennuksesta löytyvät käymälä ja polttopuuhuolto. Juomavesi on toistaiseksi tuotava itse mukana. Kosteikon laitaan on mahdollista saada tilauksesta peräkärrisauna. Matkaa majalle on Taipalsaaren kirkolta noin 5,5 km.

Lisätiedustelut sekä varaukset: Marko Suutari, p. 040 0177867

Polku on paikoin umpeen kasvanut ja reitin merkinnöissä epäjatkuvuutta, ole tarkkana maastossa!

Reittiluokitus

 
keskivaativa reitti keskivaativa reitti

Palvelut

 
kuivakäymälä kuivakäymälä
laavu laavu
pysäköintipaikka pysäköintipaikka
retkeilyreitti retkeilyreitti