Retkikohteet ja reitit
klikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesi
Avaa kohde karttasivulla

Haukkavuori

Sarajärven Haukkavuori Ruokolahden ja Rautjärven kuntien rajalla on Etelä-Karjalan korkein paikka. Se kohoaa noin 80 metrin korkeuteen Sarajärven pinnasta. Vuorelta avautuu upea näkymä järven ja sen metsäisten rantojen yli. Ks. myös oheinen ESITE.

Sijainti

Imatran seutu > Rautjärvi > Sarajärvi

Etäisyydet

60 km Imatralta
90 km Lappeenrannasta

Ajo-ohje

Haukkavuorelle on Simpeleeltä matkaa n. 14 km. Simpeleeltä ajetaan Konkalammen ohi menevää tietä (Pitkäjärventie), jolta käännytään Pitkäjärven kylässä kohti Innasennurkkaa tielle numero 14916. Ennen Sarajärven kylää on vasemmalle viitta "Haukkavuori".
Tieosoite: Haukkavuorentie 235.

Koordinaatit

Reitin lähtöpiste: (61.48641,29.21381)

Kuvaus

Pysäköintipaikalla laavu ja käymälä. Vuorelle noin 1 km kävelymatka, kostealla kelillä suositellaan vedenpitäviä jalkineita.

Vuorelta mahdollisuus kiertää noin 3 km pituinen polku, joka vaatii hyvää kuntoa ja ketteryyttä. (Reittiluokitus: vaativa)

Arvokas luontokohde
Haukkavuori on kasvillisuudeltaan ja eläimistöltään arvokasta ympäristöä, se onkin yksi Kaakkois-Suomen Natura-kohteista. Haukkavuoren omistaa Suomen Kulttuuriperinnön Säätiö.

Lintuja ja lehtomaista kasvillisuutta.
Vuoren lehtomaisella etelärinteellä kasvaa runsaasti kieloa, kevätlinnunhernettä ja lehtokuusamaa. Vanhoja haapoja ja koivuja kasvavalla rinnealueella on tavattu pesivänä muun muassa harmaapäätikka ja harvinainen valkoselkätikka. Kallioseinämien kielekkeillä ovat puolestaan aika ajoin pesineet sekä huuhkaja että korppi.

Historiallinen rajapyykki
Haukkavuori on myös historiallinen maamerkki. Sen kautta ovat kulkeneet Pähkinäsaaren (1323), Täyssinän (1595) ja Uudenkaupungin (1721) rauhojen rajat. Haukkavuoren kallioon hakatut rajamerkit ovat Uudenkaupungin rauhan aikaisia. 6-tieltä kääntyvän Torsansalon tien varrella on myös vastaava rajamerkki ns. Metsurin kivessä noin 1,1 km päässä heti tien vieressä oikealla.

Reittiluokitus

 
vaativa reitti vaativa reitti

Liitteet

   Haukkavuoren esite

Palvelut

 
kuivakäymälä kuivakäymälä
laavu laavu
levähdysalue levähdysalue
luontopolku luontopolku
nuotiopaikka nuotiopaikka
nähtävyys nähtävyys
näköalapaikka näköalapaikka
pysäköintipaikka pysäköintipaikka