Retkikohteet ja reitit
klikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesi
Avaa kohde karttasivulla

Hiitolanjoen teollisuushistoriallinen maisemapolku ja Lahnasen polku

Hiitolanjoen maisemapolku tekee kierroksen jokirannassa kahden vesivoimalaitoksen välillä. Pistopolulla nuotiokatos ja lintutorni. Lahnasen polku kulkee suvannon länsirantaa Korkeamäenojalle. Opastauluja ja Lahnasen voimalamuseo matkan varrella.

Sijainti

Imatran seutu > Rautjärvi > Simpele

Etäisyydet

40 km Imatralta

Ajo-ohje

VT6:lta käännytään etelästä ajettaessa ennen Simpeleen liittymää oikealle Kangaskosken suuntaan (joen ylitys, liittymä juuri ennen rautatiesiltaa). Polun lähtöpaikka on Ritakosken voimalan pihalla 200 m päässä 6-tieltä. Myös Lahnasenkoskelta voi aloittaa: Änkilänsalon liittymä, rautatiesillan jälkeen heti vasemmalle ja Lahnasentien päähän voimalaitoksen P-alueelle.

Koordinaatit

Reitin lähtöpiste: (61.42198,29.35882)

Kuvaus

Hiitolanjoki – paikallisesti myös Kokkolanjoki – on 53 km pitkä joki, josta 9 km virtaa Suomen puolella Etelä-Karjalan Rautjärvellä ja 44 km Venäjän puolella Hiitolassa. Se on äärimmäisen uhanalaisen Laatokan lohen nousujoki, niukasti myös Suomen puolella.

Jokiympäristö on antoisa ja monipuolinen tutustumiskohde niin kalastajalle, retkeilijälle kuin kulttuuri- ja teollisuushistoriasta kiinnostuneelle. Kalateitä odotetaan joelle lähitulevaisuudessa ja Kangaskoski on tavoitteena ennallistaa lohelle ja museokohteeksi. Lahnasen voimalamuseoon voi jo tutustua osana maisemapolkua (avaintiedustelut Rautjärven kunnasta). Naturopoint tarjoaa työhyvinvointipalveluja Kangaskosken entisellä rajavartioasemalla, monipuolisia opastuksia tilattavissa Hiitolanjoki-sivustolla.

Hiitolanjoen toiselle retkikohteelle Kangaskoskelle on matkaa 3-4 km. Jokea pitkin melontamatka on 4 km. Kanoottien/kajakkien laskupaikka Lahnasenkosken alapuolelta (itärannalle kannettava, länsirannalle voimalan P-alueelle pääsee lähemmäs autolla).

Kesän 2010 myrskyt jättivät jälkensä Hiitolanjoen maastoon. Myrskypuista on suurin osa korjattu pois, ja jonkin verran jätetty maastoon lahoamaan luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseksi.

Palvelut

 
kalastus kalastus
kuivakäymälä kuivakäymälä
kävelysilta kävelysilta
luonnontarkkailulava luonnontarkkailulava
nuotiopaikka nuotiopaikka
nähtävyys nähtävyys
pysäköintipaikka pysäköintipaikka
sekajäte sekajäte