Retkikohteet ja reitit
klikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesiklikkaa suurentaaksesi
Avaa kohde karttasivulla

Orrainpolku

Erämaisessa jylhässä maisemassa kiertävä polku, jonka varrella on kaksi laavua: Luotolahden kapian laavu on Kuolimon rannalla, ja palvelee myös vesiltä tulevia veneilijöitä sekä melojia. Onkilammen laavulle on pääsy suoraan Partakoskentieltä. Tämä la

Sijainti

Lappeenrannan seutu > Savitaipale > Orrai, Partakoski

Etäisyydet

45 km Lappeenrannasta

Ajo-ohje

Savitaipaleen kirkolta lähdetään Partakosken suuntaan tietä nro 409. Ajetaan Kärnäkosken ja Partakosken ohi n. 5 km, kunnes vasemmalle viitta 'Orrain luontopolku'. Polun lähtöpaikka ja P-alue on aivan tien läheisyydessä. Osoite: Partakoskentie 1520, Savitaipale.

Koordinaatit

Reitin lähtöpiste: (61.30153,27.63632)

Kuvaus

Koko reitin pituus on n. 10 km. Reitillä on vaativia nousuja mäelle, mutta kipuamisen vaiva palkitaan upeilla näkymillä Kuolimolle.

Reitti soveltuu patikointiin, parhaiten lumettomana aikana. Laavut ovat käytettävissä myös talviaikana. Reitin voi kulkea ulkoilukengissä kuivalla säällä. Märällä kelillä ja talvella kallioilla ja pitkospuilla tulee varoa liukkautta. Poluilla ja laavujen ympäristössä ei ole talvikunnossapitoa.

Reitin maasto:
vaihtelevaa maastoa, jossa on korkeuseroja. Erittäin vaativa osuus on nousu Luotolahdenvuorelle, jonka korkeus n. 45 m Kuolimon tasosta.

Orrainpolun varrella on kaksi laavua:
Onkilammen laavulle pääsee myös suoraan Partakoskentieltä. Onkilammen laavu soveltuu retkikohteeksi lapsiperheille sekä liikuntaesteisille.
Luotolahdenkapian laavu on Kuolimon rannalla.

ORRAI - Orrain ’syvänmaa’
Orrain alue sijaitsee Savitaipaleen pohjoisosassa, Kuolimon alueella. Alue on erämainen metsätalousalue. Maasto on pääosin kangasmaastoa, johon vaihtelua tuovat kalliokumpareet, soistuneet painanteet ja useat pienet lammet. Alueen omistaa Savitaipaleen seurakunta.

LUOTOLAHDEN KAPIA
Kuolimon Luotolahdenkapia on kalliorantainen kapeikko, jonka pohjoisosassa kohoaa maisemallisesti merkittävä Luotolahden vuori. Orrainpolku vie ylös Luotolahden vuorelle, josta on upeat näkymät Kuolimolle ja ympäristöön. Luotolahden rantavyöhyke on suojeltu luonnonsuojelulailla osana Kuolimon Natura 2000 aluetta.

KUOLIMO
Kuolimo on poikkeuksellisen karu suuri järvi. Kuolimon yhdistää Saimaaseen lähes kilometrin pituinen Partakosken koskireitti, johon sisältyy kolme vuolasta koskiosuutta. Partakoski on järvitaimenen ainoa kutupaikka eteläisen Saimaan alueella. Kuolimo on Saimaan länsiosien lisäksi nykyisin todennäköisesti ainoa nieriän lisääntymisalue koko Vuoksen vesistössä. Kuolimo on erityissuojeltu vesistö.

Orrainpolku ja levähdyspaikat on rakennettu 2006-07 Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön hallinnoimassa Retkeilyn infrahankkeessa. Hankkeen rahoittivat Kaakkois-Suomen ympäristökeskus ja Savitaipaleen kunta.

Reittiluokitus

 
vaativa reitti vaativa reitti

Palvelut

 
kuivakäymälä kuivakäymälä
laavu laavu
lapsiperheille lapsiperheille
nuotiopaikka nuotiopaikka
näköalapaikka näköalapaikka
pysäköintipaikka pysäköintipaikka
retkeilyreitti retkeilyreitti